Vachtverzorging van de Schapendoes

Door de jaren heen is de vacht en de verzorging die hierbij komt kijken bij de schapendoes flink veranderd. De vacht is wat dikker en langer geworden wat natuurlijk ook betekend dat er een bepaalde vachtverzorging nodig is bij dit ras.
Vroeger leefde de schapendoes samen met de herder eigelijk altijd tussen het vee en het boeren leven, de tijd om een hond fatsoenlijk uit te kammen was er niet en daarom werden schapendoezen vroeger vaak tegelijkertijd met de schapen even geschoren of vluchtig geknipt. Doorheen de jaren kwam langzaam het besef dat de schapendoes zijn vacht wel degelijk nodig had tijdens zijn werkzaamheden en werden de schapendoezen steeds minder geschoren en maakte de maakte de wolschaar van de schapen plaats voor een simpele kam.

Inmiddels hebben de vachten van de schapendoes een ware transformatie ondergaan en houden wij onze schapendoezen het liefst met een mooie lange vacht zoals het van origine ook hoort en zoals het in de rasstandaard beschreven staat.

Bij die mooie weelderige lokken komt natuurlijk wel de nodige vachtverzorging kijken en wij gaan jullie hieronder stap voor stap uitleggen hoe je de vacht van een does in topconditie kunt houden. Naast de nodige vacht verzorging die je als eigenaar besteed aan de does is het ook een aanrader regelmatig langs te gaan met je hond in een trimsalon om zo klitvorming te voorkomen wat kan resulteren in een kaal geschoren does!

De vachtverzorging van een pup

Jong geleerd is oud gedaan of te wel een relaxte does op tafel begint vanaf dag 1. Vachtverzorging is iets waar je als Schapendoes en zijn eigenaar niet onderuit zult komen het is nu eenmaal iets wat erbij hoort. Het goed kunnen onderhouden van een doezenvacht begint vanaf dag 1 en dit zeggen wij niet voor niets. In het socialisatie proces van het nieuwe gezinslid word vaak vergeten dat stukje algemene verzorging mee te nemen. Zo zijn er een aantal dingen die eigelijk standaard in de routine horen te worden opgenomen net als het dagelijkse wandelingetje door het dorp. Het is belangrijk dat de pup stap voor stap leert dat jij hem overal kunt aanraken zoals bijvoorbeeld tussen zijn voetzooltjes, zijn nageltjes, de oortjes en ook in de oortjes, hij moet soms zijn tandjes laten zien,… en ga zo nog maar even verder. Naast die kleine aanrakingen waar je pup aan gewend moet raken zal hij ook moeten wennen aan een borstel/kam die door zijn vacht gehaald word en vergeet hierbij ook niet de okseltjes en poortjes van de hond even mee te pakken. Door dit soort dingen een aantal keer per week of misschien wel dagelijks te herhalen leert jou pup dat die verzorging eigelijk helemaal niet zo eng en spannend is maar juist heerlijk rustgevend. De vachtverzorging van de does moet echt een quality time momentje worden tussen baas en hond en als je dit vanaf dag 1 stap voor stap opbouwt word het uiteindelijk een heerlijk relax moment voor beiden.

 

Van puppyvacht naar volwassenvacht 

Op een leeftijd tussen de 6 en 12 maanden word het tijd voor een mooie volwassen vacht, het tijdstip is per hond verschillend en heeft ook met het seizoen te maken. De puppyvacht wordt vervangen door de volwassen vacht en dat vaak valt dat samen met de seizoensvachtwisseling. In deze periode “schieten” de klitten er in en zul je vaker moeten kammen om de does klitvrij te houden (u heeft werkelijk het gevoel dat als u zich omgedraaid heeft, u weer van voren af aan kunt beginnen) het kan zelfs zijn (ook weer per hond verschillend) dat u een tijdje dagelijks moet kammen, maar één troost; na deze periode wordt het echt weer beter !

In deze tijd zit de does ook net in de pubertijd en dat maakt het soms erg lastig om ‘m te kammen want alles wat hij zo keurig allemaal deed, schijnt ineens allemaal vergeten te zijn…

Om nu te voorkomen dat het in deze periode helemaal mis gaat, is het verstandig om het kammen even tijdelijk met z’n tweeën te doen, of om een ervaren trimster in te schakelen. Als hij ineens niet meer zo braaf blijft liggen, wordt het kammen soms wel erg lastig… dus een paar extra handen is dan ideaal, één houdt de hond losjes op z’n plaats en leidt hem wat af indien nodig en de ander heeft 2 handen tot z’n beschikking om het nodige kamwerk te doen. Help een klit! Nauw dat is geen probleem en wij leggen even kort uit hoe je deze zo pijnloos mogelijk kunt uitkammen, met één hand houden we de klit vast en in de andere hand de kam. Door steeds kleine plukjes te kammen met een fijne kam zal de klit heel langzaam los komen, het is belangrijk niet de kam achter de klit te hangen en hard te trekken, dit zal de hond alleen maar pijn doen en de klit komt er ook niet los door. Lukt het niet om de klit er uit te kammen pak dan het klittenkammetje erbij en snij voorzichtig de klit door om hem vervolgens uit te kammen. Het kan soms ook helpen als de klit verticaal word doorgeknipt met een schaar om hem daarna uit te kammen.

Geen paniek het komt met de juiste begeleiding helemaal goed…. en na verloop van tijd is die vachtwisseling en dat puberale gedoe allemaal verleden tijd.

 

Volwassen vacht

De volwassen schapendoes hoeft eigenlijk maar eens in de 2 á 3 weken grondig gekamd te worden en sommigen kunnen zelfs met minder toe. Dit is afhankelijk van de soort vacht, want daar zit nogal wat verschil in bij de schapendoes, de kleur van het haar speelt hier ook een rol in.

De techniek om een schapendoes te kammen is om dat in laagjes te doen, dus onderaan bij een poot beginnen, het haar tegen de haarrichting in omhoog strijken en laagje voor laagje met de haargroeirichting mee uitkammen en dus altijd over het al gekamde haar heen kammen, zodat u niet vast loopt in het haar wat nog gekamd moet worden.

Tot op de huid kammen, zodat dus ook de ondervacht goed doorgekamd wordt, want dat plakt vaak aan elkaar en daar zitten dan ook vaak vervilte stukken in.

            Voor de vachtverzorging                           Goed kammen tot op de huid                                    Het eindresultaat

De hele dikke klitten kunt u beter met de hand al wat uit elkaar scheuren en als het echt niet anders gaat in de lengte richting in knippen, maar dat is echt het laatste redmiddel.
Het is n.l. echt niet de bedoeling een schapendoes (kort) te knippen, als u van kortharig houdt kunt u beter voor een ander ras kiezen.

Er zijn plaatsen die meer klitten dan andere plaatsen, zoals de baard en rond het oor, daar waar de halsband of tuig zit, tussen de achterpoten en bij de ellebogen en vergeet ook niet de voetjes goed door te kammen.

De onderkant van de voetjes 

Het haar onder de voetjes slijt normaal gesproken af door het lopen op harde ondergrond, indien dat niet het geval is mag u dat voorzichtig wegknippen, let op dit kan ze kietelen. Het haar tussen de teentjes is zeer lastig te kammen omdat het haar op een rot plek zit en gevoelig is voor de hond. 

De kop van een does 

De kop kunt u gemakkelijk eens even tussendoor kammen, de schapendoes hoort een geduchte kuif te hebben en als u de natuur z’n gang laat gaan, krijgt hij die ook.

Mocht deze kuif nu werkelijk zo dik zijn dat het zicht wordt belemmert kunt u dat op verschillende manieren oplossen, er een elastiekje in doen (wordt vaak gedaan tijdens trainingen met de hond) of de kuif uitdunnen met een effileerschaar, dat klinkt moeilijker dan het is maar het wordt op de zelfde manier gedaan als bij uw kapper.

Maar meestal is dit allemaal helemaal niet nodig want als u die kuif regelmatig grondig doorkamt met een fijne kam wordt hij ook al minder dik en kan uw hond prima alles zien.

En AFKNIPPEN is geen optie….want ten eerste stoort dat enorm de expressie die zo specifiek is voor de schapendoes en ten tweede blijft u dan aan de gang, want elke keer groeit het weer gelijkmatig aan en blijft het op die manier dus een dikke bos, terwijl als het op een natuurlijke manier uitgedund wordt, het probleem opgelost is.

De oren

Bij sommige honden groeien werkelijk hele oerwouden in die oren en dat kan problemen opleveren.
Omdat het oorsmeer dan niet op een natuurlijke manier afgevoerd kan worden, kan zich dat dan ophopen in dit haar met het risico van oorontstekingen e.d. Regelmatig leegplukken is de oplossing, dit is helemaal niet pijnlijk, tenminste als u niet meteen alles in één keer er uit wilt trekken, want dat gaat natuurlijk niet, kleine plukjes pakken tussen duim en wijsvinger, pincet of aderklem en het laat vanzelf los, zonder enige pijn, de meeste honden vinden het zelfs lekker voelen.

De nagels

Normaal gesproken slijten de nagels van een hond vanzelf door het wandelen op verhardingen, echter hebben sommige honden wel een handje hulp nodig. Het makkelijkste is om met een nagelschaar een puntje van de nagel af te knippen, let hierbij wel op dat u niet in het leven van de nagel knipt. Ook hebben de honden onder die weelderige vacht ongeveer halverwege de onderkant hun voorpootjes aan de binnenkant een extra teen. Deze teen slijt niet natuurlijk af het is dus belangrijk dat de eigenaar deze nagel tijdig knipt. Sommige honden hebben ook een extra teen op de achterpootjes. Officieel word dit bij een schapendoes gezien als fout en zouden daar geen tenen mogen zitten maar controleer hier toch maar op. Een ingegroeide nagel is zeer pijnlijk voor een hond. Mocht u hond hier last van hebben kunt u het beste even langs de dierenarts of een erkend hondentrimsalon gaan zij kunnen u makkelijker helpen. 

Hygiënisch onderhoud

Bij de reu kunnen ook grote klitten rond en tussen z’n testikels ontstaan en de lange pluk aan het uiteinde van de penis mag u rustig wat korter knippen of weg scheren, dit voorkomt ook dat hier viezigheid tussen gaat zitten met het risico op ontstekingen en verminderd het “nadruppelen” en tegen zichzelf aanplassen.

Bij de teef kunt u ook het haar rond de vulva wat inkorten, is ook wat hygiënischer.

Dus hier mag dan ook geknipt of geschoren worden….

De vacht is “zelfreinigend” dit betekend dat de meeste viezigheid er vanzelf weer uitvalt zodra hij droog is en anders met de kambeurt er wel uitgaat, dus een schapendoes  hoeft eigenlijk alleen maar gewassen te worden als hij in dusdanige viezigheid heeft gezeten dat hij niet te harden is…..dode vis, koeienvlaaien, eenden- en ganzenflatsen, ze kunnen er soms wat van…. of als ze met zaken in aanraking geweest zijn die er echt niet vanzelf uit gaat zoals olie, verf e.d.

Echter ben ik zelf van mening dat het niet slecht is de hond goed onderhanden te laten nemen door een trimster eens in de 3 á 4 maanden. Zij maken net als ik zelf gebruik van de was en blaas methode. Tijdens een behandeling word de does grondig gewassen in een goede shampoo en vervolgens heerlijk uitgeblazen. U hond word heerlijk schoon en zijn vacht weer tip top en netjes verzorgd op een hond vriendelijke manier. 

Het gebit 

Tijdens de kambeurt kijkt u ook meteen even z’n gebit na, in de puppy tijd kunt u dan meteen zien hoe het met het wisselen gaat, soms blijft er n.l. een melktandje zitten terwijl de nieuwe tand al doorgekomen is. Dit kan dan als gevolg hebben dat deze nieuwe tand de verkeerde richting opgroeit, dus het is zaak de melktand dan op tijd te (laten) verwijderen. Ook duurt het soms erg lang voordat de nieuwe tand door komt terwijl de oude er lang uit is, 

soms wil die nieuwe tand al helemaal niet meer doorkomen omdat dan het tandvlees erg stug en hard is geworden en kiest zo’n tand dan de weg van de minste weerstand en gaat dan scheef of plat liggen. Dit kunt u ook voorkomen door de dierenarts een klein sneetje in het tandvlees te laten maken zodat de nieuwe tand gewoon door kan komen.

Mocht uw volwassen hond veel last hebben van tandsteen is het verstandig dat v.t.t. weg te (laten) halen, ook hier geldt weer als u uw pup al jong heeft aangeleerd dat u gewoon in z’n bekje kunt kijken en daar ook uw vingers in kunt stoppen zonder dat u ze kwijt raakt wordt het geen veldslag..

Zacht voer, de samenstelling van het speeksel en de hardheid van het water hebben allemaal invloed op de vorming van tandsteen en dit is dan ook de reden dat de ene hond er veel meer last van heeft dan de andere. Veel tandsteen veroorzaakt ontstekingen en een slecht ruikende adem.