Hoe gaan wij te werk

Wij doen aan zgn. "huiskamerfok", dit betekend dat de puppy's binnenshuis geboren worden
en opgroeien binnen ons gezin en roedel, dit zal het socialiseren van de puppy's positief beïnvloeden. 
 
Wij streven erna om met een gekozen combinatie sociale & gezonde pups op de wereld te zetten. Onze volwassen honden worden allemaal in huis gehouden en zijn deel van ons gezin. Doordat de pups binnen onze roedel opgroeien zullen zij vanaf dag een overladen worden met een dosis hondentaal, en dit is weer onwijs fijn in het volwassen leven van de pup.

De puppy's verlaten hun nest voorzien van int. dierenpaspoort, de stamboom, voor zo ver volledig ontwormt en ingeënt

en een zeer uitgebreid puppypakket (voer, informatie, speeltjes e.d.).

De namen die op de stamboom van de puppy's te staan komt beslissen wij, Dit doen we omdat we nog niet weten welke pup naar welk nieuw baasje gaat als wij de namen moeten doorgeven aan de raad van beheer, dit moet namelijk voordat de pups 10 dagen oud zijn. Als de pups 6 weken zijn voeren wij een socialisatie test uit bij onze pups. Mede aan de hand hiervan beslissen wij samen met de koper welke pup het beste bij de gezinssituatie past. 

Wij vinden het persoonlijk niet leuk om de pup te vernoemen naar een kleur of een nummer, wij kiezen ervoor om elke pup in het nest een naam te geven waar hij/zij 8 weken naar zal ''luisteren''. Het bedenken van een passende naam is iets wat wij zelf geweldig vinden om te doen.

Creativiteit met de stamboomnamen is iets wat wij persoonlijk heel leuk vinden om mee bezig te zijn. Daarom kiezen wij voor elk nest een thema waar wij een Afrikaanse naam in uitkiezen die alle pups als eerste naam zullen krijgen. Vervolgens gaan wij opzoek naar een een leuke roepnaam , de naam die de pup bij ons in het nest zal krijgen en waar hij/zij 8 weken naar zal luisteren. En dan als aller laatste word onze kennelnaam eraan toegevoegd.

Dan word het dus bijvoorbeeld Abayomi Biby v. Os Doezenöfke (nestnaam Biby)

Omdat wij deze methode toepassen zijn de toekomstige pup eigenaren niet verplicht om een naam te kiezen met een bepaalde letter, ze zijn dus helemaal vrij in de naamkeuze van hun toekomstige pup.

 

Waar testen wij onze honden zoal op?

Op medisch gebied moet de Nederlandse schapendoes maar een onderzoek doorstaan namelijk een  geldig ECVO oogonderzoek moet beschikbaar zijn en dit is iets wat jaarlijks herhaald moet worden. Naast dit onderzoek is er voor de schapendoes verder niks waar de honden op getest moeten worden. Echter kiezen wij er persoonlijk voor om onze jonge honden te laten testen op hun heupen voor heupdysplasie HD. Mits onze dames voor beide onderzoeken slagen gaan wij opzoek naar een geschikte partner met dezelfde positieve uitslagen. 

Naast de erfelijke afwijkingen die je kunt testen zijn er jammer genoeg binnen ons ras ook enkele afwijkingen waar helaas niet op te testen valt en die wel erfelijk zijn, door samen met de vereniging ver terug te zoeken binnen de lijnen van een potentiele combinatie hopen wij de kans op bijvoorbeeld nierfalen & hartfalen zo klein mogelijk te houden .