De oorsprong van de schapendoes

Onder de leiding en sturing van de kynoloog P.M.C. Toepoel werd in de oorlogsjaren een begin gemaakt met het terugfokken van de Nederlandse Schapendoes een ras wat op dit moment praktisch niet meer voor kwam. Hiervoor gebruikte men  kleine, langharige herdershondjes, bekend onder de namen herdersdoes, siephond en olde grise. Deze werden vooral door de boeren in Drenthe gebruikt voor het hoeden en drijven van hun schapen. Deze honden waren harde werkers en beslist geen veelvraten, wat de boeren met een karig inkomen op prijs stelden. De honden vielen op door hun onvermoeibaar werken en de soepele en lenige manier waarop zij de hindernissen in de heide namen. En hun lange vacht die dient als beschermlaag tegen alle 'gevaren' op de heide zoals bijvoorbeeld hun pony die de ogen beschermd tegen uitstekende takken of de lange lokken over hun vacht die een extra laagje bescherming bieden in de kou of tijdens het werk tussen de bramen struiken. 

Karakter 

Net als de Border Collie is dit ras altijd wel te vinden om lekker aan het werk te gaan, nieuwe avonturen te beleven en sportief aan het werk te gaan met zijn eigenaar. Ze zijn Aandachtig, levendig en alert en een tikkie eigenwijs. De Does gaat niet alleen voor zijn eigenaar door het vuur maar is ook een echte familie hond en dit is ook het grootste verschil tussen de Schapendoes en de border collie. Waar de Border Collie een baas binnen het gezin ziet als baas is de Schapendoes een echte allemans vriend en zien ze alles en iedereen als onderdeel van het gezien, ze genieten intens van het samen zijn en het deel uitmaken van de familie. De Nederlandse Schapendoes is een ras wat ook geschikt is voor een beginner echter moet er wel over nagedacht worden dat deze honden van origine echte werkhonden zijn die de nodige uitdaging nodig hebben in de vorm van een lekkere lange wandeling of hondensport. De Schapendoes is onwijs slim en leergierig en heeft een consequente maar niet te strenge opvoeding nodig. De Schapendoes is een fantastisch ras mits ze de juiste uitdaging en voldoening krijgen. 

Gezondheid 

Over het algemeen is de Nederlandse schapendoes een vrij gezond ras echter zijn er doorheen de jaren toch een aantal erfelijke afwijkingen dit ras binnen geslopen zoals nierfalen & hartfalen die is iets waar ouderdieren jammer genoeg niet op te testen zijn echter door het zorgvuldig uitpluizen van de ouderdieren voordat een combinatie überhaupt gemaakt word proberen wij de kans op deze erfelijke afwijkingen zo klein mogelijk te houden. 

Wij doen er alles aan om met een gekozen combinatie gezonde pups ter wereld te zetten. Officieel moeten ouder dieren binnen dit ras enkel en alleen jaarlijks getest worden op oogziekte en afwijkingen (ECVO) echter kiezen wij er persoonlijk voor onze schapendoezen net zo uitgebreid te testen als wij doen met onze Border Collies, zo laten wij een uitgebreid DNA onderzoek doen en worden onze honden volledig geröntgend (hd, ed, ocd & rug). Juist omdat wij onze dames uitgebreid testen kunnen wij nog kritischer kijken naar een toekomstige reu. 

Levensverwachting: 12–15 jaar.
Een volwassen reu mag tussen de 43 - 50 cm hoog zijn en weegt gemiddeld rond de 20kg.
Een volwassen teef mag tussen de 40 - 47 cm hoog zijn en weegt gemiddeld rond de 15kg.

De meest voorkomende kleuren

De schapendoes komt in onwijs veel kleuren en kleursamenstellingen voor. Volgends de raad van beheer is blauwkous of te wel zwart/grijs de meest voorkomende kleur binnen dit ras, binnen deze kleur alleen heb je al heel veel verschillende tinten vacht. De meest voorkomende kleurtjes binnen de schapendoes zijn de volgende:

 • zwart-grijs
  het grijs kan hierbij variëren van licht-tot donker grijs, dit zijn z.g "blauwkousen". 
 • zwart
  meestal ook een klein beetje wit/grijs op de borst of poten.
 • grijs/wit

    wit met hier en daar grijze vlakken.

 • bruin (steeds meer in opkomst)
  bij deze honden komt pigment verlies voor,dit is vooral te zien in de ogen en de neus.
 • blauw/bont
  Dit is ongeveer hetzelfde als zwart-grijs alleen is het zwart donkergrijs.
 • wit/zwart
  wit met hier en daar zwarte vlakken.
 • Black and tan
  zwart met bruin, meestal aan de kop of poten.
 • Tricolore
  driekleur, b.v wit/zwart met een beetje bruin aan de poten.

Een leuk weetje over de Nederlandse Schapendoes is dat dit ras ook wel toverbal genoemd word door de kenners en eigenaren van dit ras. Een schapendoes kleurt zijn hele leven door. Zwart wit blijft wel zwart wit en blauw/bont blijft blauw/bond maar de tinten kleuren het hele jaar.