Een pup van ons?

Wat u moet weten als u een pup van ons in huis wilt nemen, is dat wij erg kritisch proberen te zijn. Wij doen ons best om uiterst zorgvuldig te werk te gaan bij het fokken, verzorgen en socialiseren van onze pups en willen voor onze pups graag een eigenaar vinden die de rest van hun leven net zo liefdevol en zorgvuldig voor ze zal zorgen als wij doen. We vinden een aantal zaken belangrijk voor onze honden, en wij willen graag dat pupkopers min of meer met ons op één lijn zitten over de belangrijkste onderwerpen. 

De schapendoes is en blijft van origine een werkhond en valt binnen de groep herdershonden. Het kunnen soms echte  ondeugende energie bommetjes zijn opzoek naar avontuur. Juist daarom zijn we opzoek naar actieve baasjes voor onze puppies. 

Baasjes die graag lekker wandelen en misschien wel een hondensport willen beoefenen. Naast de actieve kant van de schapendoes kunnen het ook ongelofelijk luie honden zijn die een middagje op de bank ook prima kunnen waarderen. Schapendoezen zijn echte familie honden, ze zijn hartstikke lief en over het algemeen gek op alles en iedereen en dit is iets wat ze ook geschikt maakt voor gezinnen met kinderen.

Kennismaking

Wij gaan iets anders te werk met betrekking op het plaatsen van onze pups dan de meeste fokkers rondom ons. Wij werken namelijk met een wachtlijst en een koperslijst. Op onze wachtlijst kan iedereen geheel vrijblijvend geplaatst worden maar wij hebben ook nog onze koperslijst en daar gaan we even iets dieper op in.

Iedere serieuze potentiële pupkoper die interesse toont en waar ons gevoel goed zit via het mail contact nodigen wij  graag uit voor een persoonlijk kennismakingsgesprek bij ons thuis. Tijdens dit kennismakingsgesprek willen we graag meer te weten komen over u, uw gezin en het soort hond dat u zoekt (reu, teef, toekomst plannen,...) en kunt u alle eventuele vragen die u heeft aan ons stellen, kennismaken met onze honden, en zien waar de pups op zullen groeien. Voor u als pupkoper is het natuurlijk belangrijk dat u vertrouwen in ons als fokker heeft, maar wij als fokker willen ook graag een goed gevoel hebben bij u als pupkoper. Wij willen tijdens het gesprek ook graag een idee krijgen van uw wensen omtrent uw toekomstige pup, en wat u er wel en niet mee wilt gaan doen. Zoals gezegd vinden wij het fijn als de toekomstige eigenaren min of meer met ons op één lijn zitten, en in het kennismakingsgesprek komen daarom diverse onderwerpen aan de bod waarmee we een beeld willen krijgen van u als (toekomstig) hondeneigenaar, wat u zoekt en wat u kunt bieden. Aan de hand van dit gesprek krijgen we beiden een beeld of een pup van ons geschikt is voor het geen waar u als pupkoper naar opzoek bent.

Als het kennismakingsgesprek van beide kanten klikt en we besluiten met elkaar in zee te gaan, dan komt u na de aanbetaling op de koperslijst. De dag na de geboorte van de pups als we weten hoeveel reutjes en teefjes er te vergeven zijn krijgt iedereen op de koperslijst telefoon of er voor hen een pup bij is. Mocht het zo zijn dat er meer pups geboren worden dan de mensen die wij op onze koperslijst hebben dan vallen wij terug op onze wachtlijst. Mocht u ervoor gekozen hebben op onze wachtlijst te komen staan betekend het natuurlijk niet als wij u bellen dat u definitief een pup van ons krijgt, in deze situatie zal er ook eerst een kennismakingsgesprek plaatsvinden en aan de hand hiervan zullen wij kijken of u in aanmerking komt voor een pup van ons. De keuze wie wij een pup aan kunnen bieden en wie niet hangt van meerdere factoren af, zoals wensen omtrent reu/teef, eventuele specifieke wensen omtrent karakter van de pups, maar we laten ook ons gevoel zeker meespelen. Wij hanteren géén 'wie het eerst komt heeft eerste keus'-systeem en géén vaste eerste/tweede/derde/etc. plekken op onze koperslijst.

Puppybezoek

Als er voor u een pup bij zit en u accepteert deze dan voegen wij u toe aan een besloten Facebookgroep waar alle pupkopers van het nest en voorgaande nesten in zitten en baasjes uit onze eerdere nesten. In die groep plaatsen we vrijwel dagelijks updates over de ontwikkeling van de pups en het wel en wee hier in huis. De eerste 2 weken na de geboorte willen wij GEEN bezoek hebben omdat de pups dan nog erg kwetsbaar zijn en we geen risico willen lopen op virussen en ziekte, ook de balans in de roedel moet eerst hersteld worden moeders gaat aangeven aan de rest wat wel en niet mag voordat die rust terug is in de roedel zijn er al gauw een paar dagen voorbij. Via de Facebookgroep en/of whatsapp kunnen de verschillende pupkopers elkaar ook leren kennen wat natuurlijk super leuk is , zo weet iedereen een beetje waar de broers en zussen van hun pup heen gaan. Ook is een groep als deze erg fijn als er vragen zijn of typische dingen die jou pup doet. Het is natuurlijk ook super leuk om foto's en video's onder elkaar te kunnen delen.

Als de pups rond de 2/3 weken zijn mogen de pupkopers voor het eerst op bezoek komen, en ook daarna willen we u graag nog vaker zien tijdens verschillende bezoekjes. Mocht u iemand mee willen nemen (broers, zussen, opa's, oma's, neefjes, nichtjes, buurvrouwen, vrienden, etc.) dan kan dat altijd mits dit even op voorhand word aangeven. Na 6 weken als het karakter van de pups duidelijker is bepalen we welke pup het best bij welke koper past. Wij vinden het belangrijk dat onze pups een ‘gouden mandje’ krijgen en dat eigenaars tevreden zijn met hun hond; we willen te allen tijde voorkomen dat de hond tegenvalt en dat hij herplaatst moet worden of erger nog in een asiel beland! Daarom willen wij samen bepalen welke pup naar welke pupkoper gaat. Wij zijn immers 24 uur per dag met de pups bezig en kennen ze als geen ander, wij zien de karaktertjes vormen binnen een nest. Uiteraard doen wij dit in samenspraak met de pupkoper en baseren wij onze keuze op de wensen van de pupkoper. Mocht u tijdens de bezoekjes een sterke voorkeur voor een bepaalde pup hebben ontwikkeld dan zullen we ons best doen daar rekening mee te houden bij het matchen van baasje en pup. Garanties kunnen we echter niet geven; als er meerdere mensen 'verliefd' worden op dezelfde pup zullen we allicht iemand teleur moeten stellen. Daarom is het prettig als mensen een open blik proberen te houden.

Ophalen

Als de pups 8 weken oud zijn mogen ze verhuizen naar hun nieuwe baasje. Ze zijn dan ook echt wel toe aan een nieuwe uitdaging in hun jonge leventje. Uiteraard is het heel verleidelijk om de pup al eerder in huis te willen hebben; misschien valt dat net in een week die u vrij heeft of in het weekend, of kijkt u er gewoon heel erg naar uit. Maar de grens van 8 weken vinden wij heel belangrijk. De pups leren ontzettend veel van hun moeder, nestgenootjes en de andere dieren in ons huishouden in die laatste week. Ze leren zich te gedragen als honden, ontwikkelen hun bijtrem en leren de hondentaal doormiddag van mams en onze roedel. En ook in de laatste week zijn wij zelf nog druk bezig met de socialisatie en nemen we ze mee op pad om verschillende ervaringen op te doen. Uiteraard doen wij hiervan uitvoerig verslag in de Facebookgroep. En mocht u dat leuk vinden dan bent u ook welkom om eens mee te gaan op zo'n uitje om te helpen; met een nest pups naar de markt of het station is best een klus voor meerdere mensen namelijk :-).

Vanaf de dag dat de pup 8 weken is mag hij of zij opgehaald worden. Wij geven er de voorkeur aan dat dit enigszins gespreid gebeurd, maximaal 2 pups per dag. Zo blijft het voor de moederhond ook overzichtelijk en wij zelf vinden het zeer belangrijk iedere pupkoper voldoende aandacht te kunnen geven, het is immers niet niks een nieuwe pup in huis.

Op de dag dat u uw pup komt halen krijgt u het hondenpaspoort, een algemene handleiding over de verzorging, en een map met persoonlijke informatie over uw pup. Ook krijgt u van ons een puppypakket en een zak voer mee waar de pup aan gewend is bij ons. De stamboom en het bijbehorende DNA-certificaat zijn vaak met 8 weken nog in de maak, wij krijgen die later binnen van de Raad van Beheer. We vinden het leuk om deze, als wij daartoe de mogelijkheid hebben, op een later tijdstip persoonlijk bij iedereen thuis te brengen. Zo zien wij de pup weer terug en de omgeving waar hij de rest van zijn leven zal vertoeven. Wij maken voor onze pups gebruik van ons koopcontract en dit zullen we bij het ophalen invullen en ondertekenen, net als het aanvraagformulier voor het eigendomsbewijs, ook krijgt u van ons de laatste tips van moeders (een formulier wat wij zelf gemaakt hebben waar precies opstaat wanneer u pup ontwormt, geënt,.. moet worden en hoeveel voeding de pup nodig heeft, hoe je dit het beste ombouwt naar een voeding die u zelf in de toekomst wilt voeren,...). Ook willen we graag ter plekke de wettelijk verplichte registratie van de hond afhandelen, om zeker te zijn dat dit goed geregeld is. Vaak is dit iets wat de mensen bij thuiskomst vergeten te registreren waardoor het een stuk lastiger is mocht de hond weg lopen om te achterhalen waar hij thuishoort.

En dan als laatste de betaling. Voor de mensen die een pup van ons willen is er een aanbetaling van €250,- gedaan, het resterende aankoop bedrag van u pup mag u bij ons voldoen bij het ophalen van u pup. Dit kan zowel contant als via bankoverschrijving (het geld moet dan wel op onze rekening staan als u vertrekt met u nieuwe huisgenoot).

En daarna

En dan heeft u uw pup in huis! Dat is voor beide partijen vaak even wennen, voor ons is het opeens heel stil in huis en jullie als pup eigenaar hebben opeens ogen te kort. Het is verstandig om een aantal weken achter elkaar vrij te nemen om te zorgen dat de pup rustig aan u en zijn nieuwe omgeving kan wennen. In die tijd kunt u dan beginnen met het oefenen met alleen thuis zijn. Het is fijn voor de hond als dat langzaam opgebouwd kan worden en hij of zij de eerste weken niet te vaak en niet te lang alleen hoeft te zijn.

U zult na de verhuizing ongetwijfeld vragen hebben over de (op)voeding of verzorging, of gewoon met iemand willen delen hoe geweldig lief en leuk uw puppy is. Wij staan daar altijd voor open en we zullen onze uiterste best doen u van advies te voorzien. Nadat de pups verhuisd zijn blijft de Facebookgroep gewoon bestaan, zodat iedereen met elkaar in contact kan blijven. De ontwikkeling van de pups uit hetzelfde nest loopt natuurlijk min of meer gelijk, daarom kan het erg handig zijn de groep als 'back-up' te hebben bij vragen of voor het delen van ervaringen. Uiteraard blijven wij zelf ook actief lid en proberen wij alle vragen zoveel mogelijk te beantwoorden. En ook als u geen vragen heeft krijgen we natuurlijk heel graag foto's en horen we graag af en toe hoe het met ‘onze’ pup gaat in zijn of haar nieuwe huis!

En vergeet niet, wij zijn altijd te bereiken mocht u met vragen zitten, geen vraag is te gek. Beter 1x teveel gesteld als niet.